Fietsonderhoud

Wat kan je zelf doen?

Bandenspanning controleren

Minimaal maandelijks bandenspanning controleren. Voor gewone fietsen is dat 4.5 Bar. Dit voorkomt het extreem snel afslijten van de zijkant van de band en zorgt voor een vlottere fiets!

Smeren en reinigen van de ketting

Je ketting smeer je best maandelijks. Bij slecht weer, sneeuw en regen mag je je ketting zelfs 2-wekelijks smeren. Let erop dat je na het smeren het overtollige vet met een vod af de ketting haalt. In een te vette ketting blijft namelijk heel wat vuil hangen, wat ook niet goed is.

Smeren van het slot

Regelmatig een druppeltje olie in het slot voorkomt dat het vast gaat roesten. Zeker in de winter is het aanraden regelmatig eens een druppel olie in het slot te doen, het weert namelijk ook wat het water dat in je slot komt en dat dan mogelijks vastvriest.

Wat kan De Velomaker voor jou doen?

Voor iemand die dagdagelijks de fiets gebruikt is het aangeraden om op regelmatig basis je fiets te laten onderhouden. Idealitair geef je je fiets minstens 2 keer per jaar een onderhoud: net voor de winter en na de winter. Op die manier heb je héél het jaar door een goede en optimaal rijdende fiets maar kom je ook nooit voor verrassingen te staan aan de kassa.

Basis onderhoud

Bij een klein onderhoud worden alle belangrijke zaken zoals remmen en versnellingen afgesteld en gesmeerd.

Groot onderhoud

Tijdens een groot onderhoud worden alle onderdelen van je fiets gecontroleerd, vastgemaakt, proper gemaakt en ingevet. We controleren de bandendruk en ook de staat van de banden, de ketting, de verlichting, de versnellingen en het remsysteem. Versleten stukken worden vervangen en speling op de wielen wordt gerecht. Kortom de fiets wordt eens helemaal nagekeken en hersteld.